Vegansk punjena paprika

Punjena paprika  jedna je  od stvari koje gotovo svi vole. Veganske verzije imaju bezbroj kombinacija. Ovo je nova koju sam prije nekoliko dana prvi puta napravila. Nutritivno dobro izbalansirana, garantira sitost bez gubitka energije karakteristične za teška mesna jela.

Sastojci:

4 komada paprika babura ii tri colore

500 g  dimljenog tofua

7 srednjih krumpira

1 veći poriluk

sol i papar prema ukusu

korijander u prahu

dimljena sol hickory, prstohvat

8 češnja svježeg češnjaka ( cca 1 lukovica)

1 žličica suhog crnog češnjaka

1 žličica chilli ancho

1 žličica žute gorušice u prahu

1 jušna žlica prehrambenog kvasca

1 žličica dimljene slatke paprike

2 grančice svježeg ružmarina

1 žličica poriluka u prahu

1 žlica chia sjemenki

1 žlica psyllium ljuskica

4 lista lovora

1 l sjeckane rajčice

Postupak:

Paprike operite, obrišite, prepolovite i očistite.

Usitnite ili narežite na male kockice tofu

poriluk narežite na polumjesece i operite

krumpir ogulite i naribajte

Začine možete koristiti prema važem ukusu, ovi na popisu su moj izbor, ali i neke druge kombinacije bit će dobar izbor.

U veću tavu stavite tri žlice maslinovog ulja, poriluk prvo pirjajte, zatim dodajte krumpir i tofu, sol, papar, chia sjemenke i psyllium ljuskice i ostale začine, osim lovorovog lista i ružmarina.

Kad je smjesa kompaktna, ostavite da se malo ohladi. Ohlađenu smjesu rukom promješajte kao tijesto kako bi postala jš kompaktnija i lakša za oblikovanje.

U duboku  vatrostalnu ili keramičku posudu stavite rajčicu, malo ju posolite, na nju slažite napunjene polovice paprika, a od ostatka smjese oblikujte ćuftice. Prekrijte sve s rajčicom dodajte lovorov list i na vrh stavite grančice ružmarina. Poklopite  i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C 40 minuta.