Kako pojesti ukusan, zdrav obrok koji se jednostavno priprema?
Salata, može biti glavno jelo. Izvorno značenje riječi- hraniti je čuvati. Dozvolimo hrani da bude izvor radosti i zdravlja.
Jučer sam za ručak pojela ovu salatu, a vi možete danas.
Dressing sam napravila od omiljenog đumbira, maslinovog ulja, aceta i neizostavnih ljutih papričica iz vrta prijatelja Jurice Jelčića.
Osim što je bila privlačna na oko, salata je kombinacijom slanog, slatkog, kiselog i ljutog ,zadovoljila sve potrebno za eksploziju okusa. Nutritivna vrijednost sastojaka zasitila me i razinu energije satima održavala ujednačenom, bez naglih padova. Ovakvi obroci nas pokreću, a ne umrtvljuju. To je cilj.
Sastojci salate sa slike:
Zelena salata- kalij, vitamin A, proteini, kalcij, željezo, cink…
Crveni radič – B1, B2, B3, fosfor, cink, magnezij, proteini,kalij…
Chery rajčice – folati, riboflavin,krom, likopen, vitamin C,B, E…
Borovnice – vitamin A, folati,vitamin C,K, kalij,
Pečena mrkva -beta- kroten, vitamin C, B kompleks…
Pečena cikla – kalij, kalcij, fosfor, magnezij, vlakna,bjelančevine
Slanutak – proteini, dijetna vlakna,vitamin K, mangan, selen…
Suncokret – B1, B3, B6,E, folna kiselin,bakar, mangan, fosfor…
Lan-vlakna,omega 3, omega 6, omega 9,lignani,magnezij…
Đumbir – kalij, kalcij, magnezij, natrij,folati,vitamin C
Maslinovo ulje – vitamin E,K, nezasićne masne kiseline…
Aceto balsamico- kalij, kalcij, fosfor, polifenoli
Jaje – kolin, lutein, riboflavin, biotin, B12, željezo…
Svježi dimljeni sir- vitamin A, pantotenska kiselina, fosfor…
Ljute papričice- Vitamin C, folati, vitamin A, K,kalcij, kalij…
Sol
Papar
Priprema
Stavite, na prutiće narezanu mrkvu i ciklu, peći u pećnicu na 200°C oko 20 min. Skuhajte jaje.
Dobro operite i osušite lisnate salate, pomiješajte s narezanim cherry rajčicama, kuhanim slanutkom,borovnicama, pečenom mrkvom i ciklom. Dodajte sir, sjemenke suncokreta i lana te zalijte pripremljnim dressingom.
Dressing- naribajte oko 2 cm đumbira, sitno nasjeckane ljute papričice, dodajte maslinovo ulje i aceto balsamico, papar i sol. Neka stoji barem 15 min prije korištenja.