Galleta od svježeg sira,špinata i špeka s jajem

Galleta (paleo )od špinata, svježeg sira, špeka i jaja

Već imate recept za prhko tijesto, a sada vam dajem ideju kako napraviti nešto slano s prhkim tijestom.
Galletta može biti glavni obrok ili toplo predjelo, jednostavna je za pripremu, a vizualno će privući i najizbirljivijeg gosta.
Ovo je paleo verzija tijesta jer koristim brašno lana, sezama, badema i kokosa. Također je posebno ukusno i bućino brašno.
Ukoliko volite, umjesto maslaca možete koristiti svinjsku mast, koja je ponovo izvučena s crne liste namirnica, a daje hrani poseban okus i energiju u hladnim danima.

Prhko, slano, paleo tijesto

Količina za dvije velike gallette ili 4 manje
-400 g miješanog brašna – lan, sezam, kokos, buća ( omjere odredite sami)
-žličica soli
-150 g maslaca/svinjske masti/ kokosovog ulja
-3 velike žlice vrhnja
-prašak za pecivo
-prstohvat začinskog bilja

Nadjev
500 g svježeg sira
2 velike žlice vrhnja
2 jaja ( jedno za smjesu, jedno za vrh gallete)
200g špeka, pancete ili kuhane šunke
Dvije šake baby špinata

Postupak
Zamijesite tijesto u glatku loptu i omotajte u najlonsku foliju. Neka odstoji sat vremena u hladnjaku.

Sir, vrhnje, jaje, sitno nasjeckani špinat i špek pomiješajte u zdjeli.
Ja ne dodajem sol jer je špek slan, ali vi odlučite prema vlastitom ukusu ( ne zanemarujte zdravlje).

Tijesto razvaljajte na masnom papiru, u sredinu stavite nadjev, a rubove presavinite prema gore kako bi galleta dobila svoj prepoznatljiv izgled košarice.
Na vrh razbijte jaje na oko, popaprite i posolite jaje.
Masnim papirom na kojem je galeta možete napraviti rubove kako bi zadržala oblik.
Pecite na 180 stupnjeva dok jaje nije pečeno( bjelanjak potpuno bijel i čvrst).
Dobar tek!