Tablice vrijednosti

Koliko često jedemo ,a da ni ne pogledamo sastav onoga što unosimo?
Kad vam hrana postane posao, a ne želite ga raditi površno, svako planiranje jelovnika počinje od istraživanja zdravstveno povoljnih kombinacija, a ja još istovremeno biram sezonsko povrće. Uviđam da variva koja smo jeli u djetinjstvu nisu bila dosadna i nepromišljena već vođena s istim takvim ciljem. Naravno, nedovoljno raznolika, ako se tiče mog djetinjstva. Postoji toliko vrsta grahorica, povrća i zdravih žitarica i nebrojeno puno kombinacija.
Tablica vrijednosti nam govori što ćemo unijeti u organizam, koliko će takav obrok zadovoljiti naše potrebe za mineralima, vitaminima, proteinima…Kad uđemo u pekaru i kupimo slanac, zadovoljit ćemo samo naš osjećaj da smo doručkovali. Na žalost, naš organizam neće dobiti tu informaciju, imat ćete osjećaj da ste stalno gladni. Istina je da niste unijeli ništa korisno u tijelo pa ono i dalje traži.
Često se odlučujete na promjenu prehrambenih navika na način da jednu vrstu hrane, namirnica potpuno izbacite iz prehrane, ali prije nego ste joj našli adekvatnu zamjenu. Ravnoteža nam treba svaki dan, u svakom pogledu. Tako hodamo, vozimo bicikl i tako bi trebali i jesti. Razviti osjećaj za ravnotežu u ishrani.
Uz ravnotežu, prirodno ide i umjerenost. Kad nas te dvije karakteristike i osobine vode kroz svaki dan, rijetko pogriješimo. Svaki dan se osjećamo bolje, imamo više energije i zadovoljni smo sobom. Naučiti slušati tijelo jednako je teško kao obuti papuče odmah kad nam mama kaže, ali to je jedini način. Naravno, puni smo teorijskog znanja, sada je vrijem da ga primijenimo.
Naučite se gledati tablice vrijednosti na svemu što kupujete u ambalaži, vremenom, ali brzo, ruka će vam sama od sebe posezati samo za onim proizvodima koji imaju bolji sastav i zadovoljavaju više vaših dnevnih nutritivnih potreba.