Etnografski muzej u Kuhinjici

 

U suradnji s Etnografskim muzejom i u želji promocije njihovog rada, od ovog tjedna pričat ćemo o izložbi Kapa dolje, a specifična pokrivala s Banije i okolice Siska, od kud sam i sama, krasit će izlog Kuhinjice.

U starim vremenima, svaki odjevni predmet govorio je nešto o osobi koja ga je nosila, o situaciji u kojoj ga je nosila, o položaju u društvu… Kad su pokrivala za glavu u pitanju, to je još više prisutno. Tako su postojali ukrasi za glavu i kosu, dječja pokrivala za glavu, djevojačka pokrivala za glavu, svadbena oglavlja. Obaveza praćenja liturgijske godine na selu bila je vidljiva i na oglavljima izrađenim baš kako bi je slijedila.   Oglavlja su bila simboli identiteta, znak prepoznavanja, a u vjerskom kontekstu označavala su pripadnost nekoj religiji. Često je to bio i dio prisile, a ne uvijek izraz dobrovoljnog čina. Naravno, prisila se većinom, gotovo uvijek, odnosila na žene i njihov zacrtani položaj u društvu.  Sjetimo se kukuljica iz Sluškinjine priče.

U novijim vremenima proizvodnja šešira bila je nešto između obrta, umjetnosti i dio mode, što je ostalo do danas.

Zato posjetite Etnografski muzej, naučite nešto novo o tome kako smo živjeli, o običajima koje treba čuvati, ali u muzejima, a slobodu izbora omogućiti svakom ljudskom biću.  Naravno, u Kuhinjici kušajte stare, jednostavne slastice sa banijskog sela u novom ruhu vaše kuharice.